Minikongress og årsmøte i Norsk Holstein
Som Geno sin representant var jeg med Norsk Holstein på minikongressen og årsmøtet, på Gardemoen 26. og 27. januar.
Fredagen startet med en veldig god minikongress, der det ikke var mye mini. Arrangørene hadde klart å lage en helhet over hele kongressen. Alle foredrag handlet om å kunne få til ei holdbar ku, og foredragsholderne var plukket fra øverste hylle (se ramme på neste side).
Mats andersson fra sverige
Første dag ble avsluttet med foredrag av gårdbruker Mats Andersson fra «Nåstgården Holstein» i Sverige. Slik driver jeg, var tittelen på foredraget.
Han bruker ikke GS-okser, men bare avkomsgranskede okser med godt eksteriør - komplette dyr. - For å få ei god ku må en starte med sinkua. En får ikke ei god melkeku uten at sinkua har hatt det godt, sa Mats. Han mener også at kua skal ha god plass. Han har eksteriørvurdert kyrne siden tidig på 1990- tallet.
Det var skylt mange embryo fra hans besetning og flere i salen hadde lagt inn embryo fra hans besetning. Han hadde ikke mindre enn seks kyr som hadde melket 100 tonn.
Tre gårdsbesøk på lørdag
Første stopp var hos Erling Reinsfjord og samboeren Ingvild Rønneberg. Grunnen til at de i 2020 startet opp med å krysse over til Holstein var at de var fasinert over høytytende kyr med godt eksteriør.
Videre gikk turen til Rakkestad der vi besøkte Elisabeth og Øyvind Hermansen. De startet opp med Holstein for 20 år siden. Først med Dansk Holstein, men nå amerikansk holstein. De selger en del kviger og synes det er god butikk.
Her ble det også servert lunsj til nesten 100 deltakere før turen gikk videre til Trude Hegle og Erling Ruggli som har drevet med Holstein siden slutten på 1990-tallet. Her kom navna på okseslektene på rams. Som Erling selv sa det «så er han Hans Storlien» på Holstein.
Erling reiste til Danmark og USA og fikk tak i den genetikken han ønsket, i form av sæddoser og embryo. Dette med å få tak i okser og embryo for å bygge den genetikken han ønsker er som en hobby for Erling. Han er veldig interessert i avl.
Brenner for rasen
Alle som var med disse to dagene, er kubønder som brenner for rasen de har valgt. De aller fleste ønsket seg høgreiste dyr med godt eksteriør. Jeg deltok som representant for Geno og fikk vise hva slags holsteingenetikk Geno kan tilby. Geno har i mange år tatt inn Holstein fra VikingGenetics. Det siste året har Geno også tatt inn holstein- genetikk fra Genus ABS.
Diplom og premier
Det ble delt ut diplom til alle som har kyr som har melket over 100 – tonn. Elling Ruggli hadde ikke mindre enn to 100 – tonnskyr. Aller mest hadde kua 419 Kari melket. Kua til Arild Øvsthus er krysning mellom NRF og Holstein (D. Jul og Ølberg) og har melket 122 237 liter.
Premier ble også delt ut til kyrne med høgest avlsverdi. Premien for best beregnet etter skandinavisk NTM gikk til ku nr. 1024 (Goku x VH Harry P) med NMT verdi på 35 ved oppdretter Erik Willgohs. Best etter canadisk LPI var til ku nr. 3382 (Lugnut x Pursuit) med LPI verdi 3538. Oppdretter er ERA samdrift ved Arne Hernes. Besteprisen etter amerikansk TPI gikk til ku nr. 1391 (Pyramid x Pursuit) med TPI verdi på 2937, oppdrettet av Helland Holstein. Det ble også gjort stas på kua som i 2023 hadde best kåringsverdi med en poengsum på EX 91. Prisen gikk til ku nr. 500 (Rubicon x Supersire). Oppdretter er Tjemsland Holstein ved Kristian Skrettingland.
Program på minikongressen
Kalvestell og ungdyr. Hva påvirker holdbarheten? Veterinær Kay Arne Aarset
Hvordan legge til rette for å få en holdbar ku i fjøset? Kjell Olsen, Fjøssystemer
Fruktbarhet og jurhelse. Management og rutiner. Veterinær Kay Arne Aarset
Sinkuforing. Her bygges neste laktasjon. Hvorfor er dette viktig i forhold til holdbarheten. Professor Harald Volden NMBU
Økonomi i å ha holdbare kyr. Bonde og rådgiver i Tine, Lars Byberg
Klauvsjukdommer. Rutiner for å hindre klauvsjukdommer. Lina Ahleen, NMBU/Veterinærhøgskolen og Animalia.